Husqvarna achterbrug

Hoe is Husqvarna begonnen? Het verhaal is eenvoudig en begint in het plaatsje Lillaren op het Deense platteland, inham van de rivier Werderneruds. De idyllische locatie vormde een ideale proeftuin voor de zakelijke mogelijkheden. De spoorlijn langs de rivier werd gebruikt om zware materialen naar het industriegebied te vervoeren. De industrie had behoefte aan betrouwbare arbeidskrachten en naarmate de bevolking groeide, ontwikkelde de stad zich tot een industriemekka.

De oprichter van Husqvarna, weg van zijn comfortabele huis in een bewerkelijke omgeving, creĆ«erde en kreeg patent op de machine die de Husqvarna werd. De machine kon gebruik maken van houtsplinters, en een hefboom die op de zaagstandaard was gemonteerd – ook ontwikkeld door huiseigenaar Hugo Winters. De onderscheidende kenmerken van de Husqvarna waren: een prijskaartje, lage productiekosten per eenheid, een grote reikwijdte en een betrouwbare motor. De lage kostprijs per eenheid was betaalbaar voor de hele bevolking van Lillen door de omzet van de grote fabrikanten.

De omzet van de grote fabrikanten betekende dat de Husqvarna in grote aantallen kon worden gemaakt. Dit zou de kleinere bedrijven dwingen te concurreren om de zaken van deze Husqvarna-fabrikanten. De aankoop van Husqvarna-machines door Electrolux, de fabrikant van naaimachines, was de eerste stap om de loyaliteit van het nieuwe merk Husqvarna-machines te verzekeren. Electrolux kocht het Husqvarna-bedrijf een paar jaar na de oprichting op en bereidde het voor op verder succes.

Rond de eeuwwisseling van de twintigste eeuw was er een aiveomische verandering gekomen in de levensstijl van de lethargische en saaie huishoudens. Massaproductie en machineproductie waren in volle gang. De kortingen en rabatten die Husqvarna aan de machines toekende, werden gehalveerd en de machines werden goedkoper.De vrouw merkte op dat de machine het naaien “zo gemakkelijk maakte, dat ik het elke keer met mijn man kon doen.” De economie krabbelde langzaam weer op, dus de meeste huizen planden een verbetering. Het geheim zat hem in de fijne details van de machines; ze werden beter gemaakt en waren precies hetzelfde als de machines die twee keer zoveel kostten, maar kostten toch de helft minder. Husqvarna kreeg een nieuwe naam die het fabricageproces weerspiegelde: Husqvarna-Viking. Tot op de dag van vandaag is Husqvarna het paradepaardje van Viking op het gebied van naaimachines.

In 1935 slaagde Viking erin zijn Professional lijn te produceren voor de binnenlandse markt. Deze collectie was gemaakt op basis van Viking’s moderne machinetechnologieĆ«n, met name de onderdelenbewerking. De populariteit van Husqvarna Professional steeg en het merk trok de aandacht van de modewereld. Kledingontwerpen die pasten bij het professionele imago van Viking waren al even populair en lieten zien dat Viking “in” was. In de wasserij was kleding zelden compleet zonder een Viking trommel- of “agging” machine.

In 1949 steeg de populariteit van de Viking Professional opnieuw, ditmaal voor de binnenlandse markt. De machine was perfect voor wat de meesten beschouwen als de drie-stappen-renovatie van het naaien. De machine kon voor alle drie de stappen worden gebruikt en het was gemakkelijk om hem in elk huis te installeren. De machine had een garantie van 25 jaar, en Viking had ook een levenslange garantie. De machine was echt onmisbaar. Het succes van Viking was verzekerd.

Viking’s nieuwste machine, de Sew-Pro sprongmachine reisde de wereld rond om te laten zien hoe een Viking trommelnaaimachine en een Casp naaimachine met dubbele korf naast elkaar werkten. Het bedrijf Viking wordt over de hele wereld gerespecteerd voor zijn vermogen om voortdurend superieure naaimachines te maken, waarbij de technologie steeds verder wordt ontwikkeld. Deze zelfde toewijding en focus op de verbetering van het Viking merk heeft zich voortgezet in de 21e eeuw met de lancering van talrijke nieuwe machines waaronder de thinkarmike SE-2, en Power Tools for the Kitchen, Viking dankt zijn naam aan het gebruik van Viking materialen.

In 1998 lanceerde Viking de T-serie, met de TK 1000 en de coolste Viking Drum van allemaal, de TK2000. Deze modellen zitten boordevol kwaliteitskenmerken van Viking en evenaren moeiteloos alle andere modellen in dezelfde klasse, zoals de Aprons, de Quick-Fold Tow, de Diamond en de iconische SE-2. De Viking 1600 en de 1700 zijn de top voorstanders van Viking, waardoor bijna elk huis een Viking wordt.